In het publieke debat, en ook in het integratiebeleid, lijken we er vaak vanuit te gaan dat migranten die asiel krijgen in Nederland hier voor altijd (willen) blijven. Uit het onderzoek 'Migratie in Beeld' blijkt echter dat veel asielmigranten ook weer vertrekken, naar het land van herkomst of een ander land. Sinds 2014 vormen Syriërs de grootste groep nieuwe statushouders in Nederland. Waar zien zij hun toekomst? We vroegen in het onderzoek  'Syriërs in Nederland' aan meer dan 3000 Syriërs, die tussen januari 2014 en juli 2016 een verblijfsvergunning kregen, of ze hun toekomst in Nederland zien, of in een ander land; en of ze als dat zou kunnen terug zouden willen keren naar Syrië. 

Een toekomst in Nederland

Eerst hebben we de Syrische statushouders gevraagd of ze verwachten over vijf jaar nog in Nederland te wonen, in het geval dat terugkeer naar Syrië niet mogelijk is. Het beeld dat hieruit naar voren komt is overduidelijk: als ze niet terug kunnen naar Syrië verwachten vrijwel alle Syriërs de komende jaren nog in Nederland te blijven. Maar 1 op de 100 Syriërs geeft aan dat zij denken over vijf jaar in een ander land te zullen wonen. 93% verwacht daarentegen dan nog in Nederland te wonen, en zes procent weet het nog niet.

Indien niet terug naar Syrië, in Nederland over vijf jaar?

Indien niet terug naar Syrië, in Nederland over vijf jaar?
Indien niet naar Syrie, in Nederland over vijf jaar?
ja93%
nee1%
weet niet6%
Syriërs in Nederland Brontabel als csv (86 bytes)

Het lijkt erop dat de meerderheid van de Syriërs gericht is op langdurig verblijf in Nederland. We vroegen statushouders waarom ze hun toekomst in Nederland zien. De reden die veruit het meest genoemd werd, is dat mensen een leven hebben opgebouwd in Nederland: 69% van de Syriërs die in Nederland verwachten te blijven, geeft dit als reden. Ook het feit dat Nederland veilig is, wordt door velen genoemd (47%). De kansen die men hier heeft, de beheersing van de taal en de aanwezigheid van familie zijn minder belangrijk in de keuze om langer in Nederland te willen blijven.

Terugkeren naar Syrië voor velen geen wens

Momenteel is terugkeer naar Syrië voor de statushouders nog geen optie. Maar wanneer het land weer veilig is, en het gewone leven weer enigszins hervat, zouden zij dan terug willen keren? Een op de vijf Syriërs zou teruggaan naar Syrië als dat zou kunnen. Dat is vergelijkbaar met andere vluchtelingengroepen die al langer in Nederland zijn. Een aanzienlijk deel van de statushouders, een kwart, weet nog niet of zij ooit weer in Syrië willen wonen. Meer dan de helft van alle Syriërs heeft niet de wens om ooit weer in Syrië te gaan wonen.

Wens om in Syrië te wonen

Wens om in Syrië te wonen
Wens om in Syrie te gaan wonen
ja20%
nee56%
weet niet24%
Syriërs in Nederland Brontabel als csv (65 bytes)

'Alleen van het Nederlandse eten moet ik nog gaan houden'

Op 16 mei 2019 publiceerde de Volkrant het artikel Gevluchte Syrieres wacht een statusval.. In het artikel het verhaal van de Syrische Younes Younes, hij leeft als een gewone hoogopgeleide Nederlander: hij werkt hard, als onderzoeker aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit Utrecht. In zijn vrije tijd ziet hij zijn Nederlandse vrienden. Hij is inmiddels gewend aan hun gewoonte om altijd een afspraak te maken. Alleen van het Nederlandse eten moet hij nog leren houden. Younes:  ‘In de dagelijkse praktijk ben ik bezig deel uit te maken van de Nederlandse gemeenschap, hier een toekomst op te bouwen. Maar het was niet mijn keuze om mijn land te verlaten. Ik moest wel. Mijn geschiedenis is in Syrië, mijn familie is daar. De gedachte dat ik bij hen wil zijn, kan ik niet onderdrukken.’

Redenen om in Nederland te blijven

Redenen om in Nederland te blijven
Redenen om nog in NL te wonen
leven opgebouwd69%
veilig47%
kansen19%
taal geleerd13%
familie hier11%
vergunning6%
anders4%
Syriërs in Nederland Brontabel als csv (139 bytes)